niedziela, 16 lutego 2014

Wuzetka | WYPIEKI


Cześć!
Zgodnie z tym co mówiłam kilka dni temu (o rozszerzeniu tematyki bloga) wstawiam dzisiaj post z przepisem na W-Z. Uwielbiam piec ciasta, sprawia mi to dużo frajdy. W moim mieszkaniu zawsze znajdzie się kawałek ciasta (oczywiście mojej roboty)- głównie dlatego, że jestem strasznym łasuchem ;-)

SKŁADNIKI (na pół dużej blachy- ok 12 porcji)
Biszkopt:
4 jaja (duże L)
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:
0,5 kg (2,5 kubeczka po 200g) zimnej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru (można dać więcej, w zależności jak słodką chcemy bitą śmietanę)
1 łyżka (10 g) żelatyny

Polewa czekoladowa:
100 g śmietany 36% lub 30% (zostanie Nam pół kubeczka z bitej śmietany)
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Ponadto: 
marmolada wieloowocowa (mogą być również powidła śliwkowe, czy marmolada truskawkowa- wedle waszego uznania)

Potrzebne akcesoria:
prostokątna forma
papier do pieczenia
rękaw cukierniczy (jeżeli nie macie, można użyć woreczka z obciętym rogiem)

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Dodaję stopniowo ok. połowę cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy kakao, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i przykładamy papier do pieczenia, delikatnie wylewamy masę na blachę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika (!) tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.

Bita śmietana:
Miskę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Żelatynę wsypujemy do garnuszka i mieszamy z 3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy 3 łyżki  wody  i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać więcej wody). Przelewamy do innej miseczki i studzimy.
Wyjmujemy miskę z lodówki, wkładamy do niej zimną śmietanę 36% i ubijamy na wysokich obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder. Sztywną śmietanę łączymy z żelatyną: najlepiej do żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać, powtórzyć z kilkoma kolejnymi łyżkami śmietany i dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do reszty śmietany i zmiksować.

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie kroimy go na pół. Jedną połowę smarujemy marmoladą wieloowocową, następnie wykładamy bitą śmietanę (zostawiając ok połowę szklanki na dekorację), przykrywamy drugą połową biszkoptu.



Polewa czekoladowa:
Podgrzewamy śmietanę w garnku, gdy zacznie się gotować zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszamy energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.

Polewamy czekoladą biszkopt, wyrównujemy i wygładzamy powierzchnię. Pozostałą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego- dekorujemy każdy kawałek ciasta.



Smacznego!

37 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie!
    i ta kawa.. :)
    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, będę jutro robiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow sama pieke duzo i czesto (widac po moim grubym tylku) ale Twoj biszkopt jest rociety idealnie! mmmmnaim pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie tu u Ciebie kochana :D
    Ja dzisiaj zajadałam gofry z bitą śmietaną i kawałkami czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks so delicious!

    ♥ Oxana
    ♥ New bright girly makeup look for STAR SYSTEM model agency on http://oxanamua.blogspot.fi/2014/02/popsicle.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wuzetki <3 Ale ciładny biszkopt wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam piec ale na wuzetke jeszcze się nie odważyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To mi kochana smaka narobiłaś ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. God, this looks so yummy ! <3

    Kiss,
    Sofia
    http://nuagedemoutons.blogspot.fr/2014/02/birthday.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ze mnie średni cukiernik, ale ciacho wygląda tak pysznie, że aż żal by było nie wypróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda i napewno smakuje i ta kawka od razu zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto takie sama bym chętnie zjadła wygląda przepysznie mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię ciast, ale wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kusisz kusisz a ja na diecie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow delicious!! Yes, I'd love to follow each other!
    Besos, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm... aż ślinka cieknie :) wygląda obłędnie!

    pozdrawiam,

    Malko

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie lubię tego ciasta bo nie przepadam za bitą śmietaną ale wcale po Tobie nie widać że jesteś łasuchem masz świetną figurę ! Czekam na inne przepisy na ciasta ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniaaaam, ale mi narobiłaś smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks really tasty!!

    www.itsallbee.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi narobiłaś smaku, fenomenalnie wygląda, a WZ-tki ubóstwiam, podobnie jak moja siostra, więc pewnie razem upieczemy :P

    OdpowiedzUsuń
  21. yum!! looks delish!

    xxoo,
    nikki

    www.dreaminneon.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny, prosty przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pysznie wygląda!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!